Terugblik 2015

In oktober 2013 ben ik cultureel ondernemer geworden van Theaterwerkplaats KapKast. De tijd vliegt voorbij en steeds leer ik meer en meer van het ondernemerschap. En één ding is zeker: Ik geniet er ontzettend van! Nieuwe projecten/voorstellingen verzinnen, innoveren, geïnspireerd worden en nieuwe contacten aangaan met andere kunstliefhebbers. Het is hard werken maar dat is juist ook het leuke eraan!

Goed, ik kijk nu alweer terug op het jaar 2015. Een jaar waarin ik vol passie en plezier aan mijn bedrijf heb kunnen werken en ook voor andere opdrachtgevers mooie ervaringen heb kunnen opdoen. Zo ben ik in februari begonnen met het werken voor het bedrijf ‘Kleinkunstig’ (één van de grotere aanbieders van workshops en voorstellingen in het onderwijs). Ik geef op middelbare scholen door heel Nederland theaterworkshops in allerlei soorten en maten. Doordat ik als dramadocent niet verbonden ben aan een middelbare school, werk ik met zoveel plezier voor dit bedrijf omdat ik op deze manier toch de sfeer van het onderwijs meekrijg.

Ik werk ook sinds dit jaar voor ‘Van Ravesteijn Entertainment Group’. Ik word ingezet als theatraal personage bij de historische stadswandelingen door Leeuwarden, theatrale acts en voorstellingen. De opdrachten zijn ontzettend divers waardoor het werken voor dit bedrijf ontzettend leuk is.

Bij het cultureel ondernemerschap horen nieuwe opdrachtgevers maar het afscheid nemen van werkgevers hoort er ook bij. Zo heb ik vanaf 2012 met veel plezier gewerkt voor trainingsbureau Take4ce waarbij ik werkte op de politieacademie in Drachten en opleidingscentra in Noord Nederland. Als trainingsacteur is het heerlijk om een kijkje te nemen in de keuken van een totaal andere wereld. Het leven van een agent is pittig en daar heb ik dan ook respect voor. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen aan het opleidingstraject van o.a. (toekomstige) agenten.

“Oh nee, hoe zorg ik dat ik havermout op de planken krijg”.

Het sloeg in als een bom toen mijn vriend tijdens de lunch mij confronteerde met het feit dat ik volgend jaar vrijwel geen werk meer heb als trainingsacteur. Dit was het eerste moment waarop ik als cultureel ondernemer dacht: “Oh nee, hoe zorg ik dat ik havermout op de planken krijg”. Ik ben van mening (en daar geloof ik stellig in) dat altijd alles op zijn pootjes terecht komt en dat kwam het ook. Een week na de confronterende lunch benaderde de baas van trainingsbureau ‘Bureau Control’ mij op of ik voor hen wilde werken. Dit trainingsbureau is gespecialiseerd in agressiepreventie, omgaan met vervelend gedrag en geweld. Omdat ik dit veelal tijdens mijn werkzaamheden voor Take4ce heb moeten laten zien, leek mij dit geweldig om in een andere branche voort te zetten. Een week later had ik mijn eerste pilot (auditie) en diezelfde week viel ik al in voor een collega.

Zo zie je maar: Echt alles komt op zijn pootjes terecht.

Het team van Bureau Control is klein, daar houd ik van omdat ik persoonlijk contact met de opdrachtgever en collegae belangrijk vind. Bij Bureau control werk ik als trainingsacteur voor o.a. voor Pathé en Holland Casino.

Afgelopen jaar heb ik met veel plezier bij ‘Orca Theaterproducties’ gewerkt. Ik heb de voorstelling Stamppot Shakespeare gemaakt met kinderen tussen de 7 en 13 jaar. Over de voorstelling kan hier uitgebreid gelezen worden.

Tevens heb ik vanaf 2014 t/m afgelopen november gewerkt voor het educatieve theatergezelschap ‘Stichting Pro-Phaistos’ uit Groningen. Ik speelde in de educatieve theatervoorstelling ‘Game Over’ en nam de rol van pester op mij. Ik heb op diverse middelbare scholen in Nederland mogen spelen en gesprekken over pesten met leerlingen kunnen voeren. Ik houd ontzettend veel van toneelspelen en ik ben blij dat ik voor dit gezelschap en met leuke collegae heb mogen werken.

Scène uit Game Over

Als speelster en theaterdocent vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen. Wekelijks volg ik daarom lessen tapdans bij de Friesche Balletschool in Leeuwarden en heb ik afgelopen maanden trainingen gevolgd in ‘Viewpoints’. Deze techniek komt ook voorbij in de theatercursussen in Leeuwarden en Dokkum. De manier waarop toeval, samenspel en intuïtie samenkomen en er scènes ontstaan vind ik magisch. Ik vind dit zo ontzettend mooi om te zien en te ervaren. Ik zou dolgraag op deze manier ook met mijn cursisten een voorstelling willen maken. (In mijn volgende blog dat over mijn nieuwe projecten in 2016 zal gaan, schrijf ik hier meer over. Er staan namelijk voor volgend jaar weer fantastische projecten op het programma waarvan ik niet kan wachten om te beginnen).

Dan het allerlaatste punt: Theatercursussen in Leeuwarden en Dokkum. Ik ben in Leeuwarden begonnen met een kleine groep. Dit is nu gegroeid tot 4 groepen op twee verschillende locaties (Leeuwarden en Dokkum). Vanaf februari 2015 ben ik namelijk begonnen in Dokkum. Ik had een mooie volle groep en we speelden als afsluiting een voorstelling in Het Bolwerk in Dokkum (hier kan meer over deze voorstelling gezien en gelezen worden). Als theaterdocent is het voor mij belangrijk dat kinderen ook podiumervaring op doen. Of dit nou een voorstelling in het theater is of een straattheater act, (het liefst beide) ik wil hen die ervaring meegeven. Want als kind/jongere wil je natuurlijk wel laten zien wat je het afgelopen jaar geleerd hebt! Cursisten hebben dan ook een act gespeeld tijdens het Fries Straatfestival en Admiraliteitsdagen (klik hier voor de filmpjes.

Ik haal zoveel energie uit het lesgeven. Ik ben trots op mijzelf dat het mij gelukt is om theatercursussen op te zetten, dat ik kinderen zie groeien en hun verhalen en belevenissen aan mij kwijt willen. Ik wil het beste voor hen en heb daarom ook voor volgend jaar weer mooie plannen op het programma staan. Sinds september ben ik nu ook gestart met een kleutergroep in Dokkum en een jongerengroep in Leeuwarden. Dat is zo onwijs tof!

Het is heerlijk een heerlijk gevoel om te zien dat ik als bedrijf groei en dat ik ervan geniet. Ik kijk daarom ook terug op een inspirerend, leerzaam, druk en enerverend jaar.
Omdat ik weet welke plannen er allemaal staan te komen weet ik dat 2016 een topjaar gaat worden!

    Ik hoop jullie volgend jaar allemaal weer te zien.

      Elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *